Sokan elhülve kérdezik: akkor te nem is eszel semmilyen kenyeret? Én pedig azt válaszolom: de igen, csak nem olyat, amilyet Ti. A gluténmentes gabonák (hajdina, köles) lisztjeit használom, illetve darált olajos magokat (lenmag, szezámmag, mandula) a kenyérkék elkészítéséhez. Ezek nem duzzadnak hatalmasra, és látszólag nem laktatóak, de ne higyjetek a szemeteknek! Próbáljátok ki!
Kenyérke fronton nem vagyok paleo, mert használok hajdinalisztet. Igazából még nem nagyon tudtam megérteni, hogy a gluténmentes hajdina, miért tiltott a paleoban?!Igaz, hogy glikémiás indexe 54 (a banáné 55, amit enged a paleo!!!???), de a benne lévő rosttartalomnak köszönhetően felszívódása elhúzódó, így nem emeli meg hírtelen a vércukorszintet. Amíg erre a kérdésre nem derítek fényt, addig is fogyasztom minden formájában ezt a csodálatos vitamin-, ásványi anyag, rost és aminosavforrást. Íme erre egy példa:
Hozzávalók:
A tésztához:
6 evőkanál hajdinaliszt
2 tojás
1 kiskanál gluténmentes sütőpor
csipet só
1 evőkanál kókuszzsír
A töltelékhez:
(vegyes zöldségek kb.: két marékkal)
trikolor kaliforniai paprika darabok
édeskömény darabok
sárgarépa darabok
1 doboz szójajoghurt
1 tojás
metélőhagyma darabok
Elkészítés menete:
1. a tészta hozzávalóit összegyúrom, majd kibélelem vele a kerek szilikon formámat úgy, hogy a tésztának legyen 1,5-2 cm-es pereme.
2. a feldarabolt zöldségeket összekeverem a szójajoghurttal és a tojással, majd az egyveleget a lepénytésztára terítem.
3. előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 percig sütöm a lepénykét.
4. ha kihűlt felszelem és magában, vagy salátával fogyasztom.
Jó étvágyat!
Azért tilos, mert diszaccharidok vannak benne.
ReplyDeleteMennyi diszacharid lehet egy adag elkészült lepényben? 0,01%??
ReplyDelete