Wednesday, 4 April 2012

Kétszínű dióssüti párolt fahéjas almával

 A sütemények egyik legmeghatározóbb alapanyaga a búzaliszt. Lehet finomított fehér, vagy teljeskiörlésű, engem már nagyon nem hoz lázba. Ennek egyik oka, hogy a búza (és még az árpa, rozs, zab) glutént tartalmazó gabona.
 A glutén egy aljas kis gyilkológép: a benne lévő protein számtalan betegséget okoz. Sunyi is, mert nagyon nehéz fülöncsípni a kis ravaszdit, ezért sokan évekig szenvednek bizonyos tünetektől (emésztőrendszeri, bőrtünetek, idegrendszeri, pajzsmirigybetegség stb.), mire a gyanú rávetődik erre a kedves kis bélpusztítóra. Akit részletesebben érdekel a téma, még mielőtt nekikezd az alábbi gluténmentes süti elkészítéséhez, olvassa el ezt a cikket!




Hozzávalók:

A sütihez
4 egész tojás (1,2 g CH)
4 evőkanál nyírfacukor  (eritrittel 0 g CH)
6 evőkanál hajdinaliszt (90 g= 67,5 g CH)
2 evőkanál gesztenyeliszt  (25 g = 17,85 g CH)
1 dl víz
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes, gluténmentes)
2 evőkanál kókuszzsír
dió ízlés szerint
2 evőkanál kakaópor (cukormentes)

A párolt almához
2 darab alma
1 kávéskanál nyírfacukor
fahéj
kevés 100%-os gyümilé (én Garden pirosribizlis almalevet használtam)

Elkészítés menete:

1. a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzákeverem a nyírfacukrot, a liszteket, a sütőport, a megolvasztott kókuszzsírt, a diót és az egészet fellazítom a vízzel.

2. a fehérjét kemény habbá verem, majd lassan a másik masszába forgatom.
3. előveszem a kis csattos tortaformámat és a keverék felét beleöntöm. A másik feléhez hozzákeverem a  kakóport. Ezt lassan a fehér massza közepébe öntöm, majd egy hústűvel finoman összehúzom a kétszínű tészta alkotórészeit.





4. előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 percig sütöm a diós sütit. Eközben elkészítem az almát is.


 5. az almákat felszeletelem, megszórom fahéjjal, nyírfacukorral, megöntözöm kis gyümilével és jénaiban, fedő alatt párolom őket, a süti mellett.

6. ha a süti kihült, felszelem és mellé teszek pár szelet omlós , fahéjas almát.
Jó étvágyat!

A tészta CH tartalma (a dió nélkül): 86,55 g.
(tipp: diós helyett mákos változatban is elkészítettem, 25 g mákkal. Ekkor a tészta CH tartalma 6 g-mal nő, így a mini torta 92,55 g CH-t tartalmaz)

No comments:

Post a Comment