Saturday, 14 April 2012

Spenóttal takart zöldséges rakott köles

 Imádom a friss, roppanós spenótleveleket. A belőlük készített spenótfőzelék íze össze sem hasonlítható a fagyasztott masszából készült változattal.
 A friss spenótleveleket salátába is előszeretettel használom (lásd: Citromfüves tonhalsaláta), de párolva, főzve sem vetem meg:). Erre példa az alábbi vegán étel.


Hozzávalók:
1 bögre köles
2-2 db fehér-és sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma
2 nagy marék friss spenót
1 dl szójatej (vagy bármilyen növényi tej)
szerecsendió (kb. 1 mokkáskanál)
Szárika fűszerkeverék (most szárnyas van itthon), só 
2 evőkanál  lenmagolaj

Elkészítés menete:

1. a hozzávalókat megpucolom, megmosom, amíg a kölest kétszeres mennyiségű vízben a fűszerekkel (Szárika, só) megfőzöm.

2. előveszek egy jénai tálat. Aljára kenem a lenmagolajat (1 ek), majd erre terítem a megfőtt kölest. Rákarikázom a répákat.

3. már csak a spenót van hátra, mely ennek az ételnek a lelke. A maradék lenmagolajon megfuttatom a  fokhagymát, majd rádobom a zsenge parajleveleket. Fedő alatt párolom, amíg össze nem esnek, megszórom szerecsendióval, majd felengedem a szójatejjel.

4. a spenótos szósszal betakarom a répás kölest, majd a sütöbe teszem, és 190 fokon 20-25 percig sütöm.



Jó étvágyat!:)

2 comments:

  1. Megfőztem, isteni lett!!!

    ReplyDelete
  2. De jó! Örülök, hogy ízlett!! Teszek majd fel kölespudingos receptet is:)

    ReplyDelete