Saturday, 31 March 2012

Zsu-féle almás kókuszgolyó

 Gimnáziumi éveim egyik legmeghatározóbb élménye a matematika órákhoz fűződik. Egyrészről érzem testem minden porcikájában a remegést, melyet akkor éreztünk, amikor belépett az ajtón az erőskezű, következetes és rendkívül kemény tanárnő. Másrészről elönt a hála, ha visszagondolok rá, mert az egyik legnagyszerűbb pedagógus volt, akit csak ismerhettem. Számtalan dolgot tanultam Tőle, melyeket csak most, felnőttfejjel tudok beazonosítani, mert látszólag nem volt sok közük a matematika tudományához. Ezek az életről szóltak, szólnak, és a tanárnő nagyszerűsége abban rejlett, hogy mindezeket közvetett módon adta át nekünk.

 Ami miatt ez most eszembe jutott, az a konyhában eltöltött számtalan morfondírozással töltött perceknek köszönhető. Amióta száműztem a fehér halálok sorát az étrendemből, mindig akad egy-egy étel, amit nagyon szívesen megennék, de eredeti formájában nem fogyaszthatom el. Ilyenkor lép életbe a "minden problémának több megoldása" van kerék az agyamban, amit a matek órák sokszor végtelennek tűnő alkalmaikor szívtam mélyen magamba. Ennek a képességnek köszönhető az almás kókuszgolyó receptje is. Glutén-, cukor-, tojás-, tejcukormentes mennyei manna, ami ízélményben szerintem még veri is a megszokott darált háztartási kekszes mostoha tesót.

Hozzávalók:

3 alma
2 ek kókuszzsír
pár szem datolya (cukormentes, én a Müllerben találtam)
egy marék dió
4 kk nyírfacukor (elhagyható, mert az alma és a datolya alapból nagyon édes, legalábbis nekem, így következő alkalommal már nem teszek
bele :))
3 púpozott evőkanál cukormentes kakópor
3 púpozott evőkanál kókuszreszelék (kén-dioxid mentes!!!)
6 evőkanál darált lenmag

kókuszreszelék a golyócskák meghempergetéséhez



Elkészítés menete:

1. az almákat megpucolom és feldarabolva beledobom a botmixeres poharamba. Fontos, hogy magas falú, viszonylag kis átmérőjű edénybe tegyük a hozzávalókat, mert ellentétes esetben a massza fele a ruhánkon fog landolni. Az almák után pottyantom a kókuszzsírt és jól összemixelem a kettőt.


2. jöhet a dió, datolya, nyírfacukor, amivel újra alaposan összemixelem az ekkor még bizarrnak tűnő egyveleget.
3. kanállal hozzákeverem a kakóport, ezzel megelőzvén, hogy barna felhőben ússzon a konyha, majd a kókuszreszeléket is beleforgatom a lágy masszába.
4. végül jöhet a darált lenmag. Ha minden egyben van, hagyom egy fél órát hűtőben pihenni az anyagot, hogy a lenmag jól megszívja magát. Ezután kis golyókat formázok és meghempergetem a kókuszreszelékben.

Tipp: a közepébe tehetünk aszalt gyümit, vagy ha jön a meggy szezon, akkor friss meggyel bolondíthatjuk meg az édes falatokat.

Jó étvágyat!




1 comment: