Paleo pizzát eddig kétszer készítettem. Az elsőnél úgy éreztem, mintha csiszolóvászonnal políroznák a nyelőcsövem. A második valamelyest már jobban csúszott, de még ahhoz is szorgosan kortyolgatnom kellett az étkezés végére szánt vörösboromból. Aztán elkezdtem kutakodni és számtalan receptet találtam. Közüllük a tápiókásak ígérték a legélvezhetőbb "pizzatésztaélményt".
Ekkor mégsem lehetett az örömöm teljes, ugyanis szembetalálkoztam a nagy talánnyal: a tápióka, nyílgyőkér, édesburgonya most akkor paleo, vagy sem??? Találkoztam számtalan pro és kontra elmélettel. Aztán elolvastam Szendi mester oldalán a trobriandi lakosokról szóló tanulmányt, akik szépen eléldegélnek gyökérzöldségeken, gyümölcsökön, mindenféle civilizációs betegségek társulása nélkül, és arra jutottam, hogy nálam a fent említett sejtelmes nevezetű növények az "úgy döntöttem, nekem belefér a paleoba" kategória befutói lesznek, amiért áldom magam, mert ez a pizza eszméletlen jó :)! (zárójelben jegyzem meg, hogy azért Szendi "Paleo" Gábor is áldását adja rájuk: " Burgonya nem ajánlott. A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.")
Na de elég az elmélkedésből és süssünk végre! Az eredeti receptet a Paleospirit oldaláról lestem el, mely szépen fázisról fázisra dokumentálja a komoly átalakulást megélő pizzatészta kezdemény életét. Mivel angolszász mértékegységekben adta meg az eredeti recept szerzője a hozzávalók mennyiségét, elővettem kissé kopottas "cup-os" beosztásű mérőpoharam és bevetettem a digitális mérleget kipöckölő eszközt. (1 cup = 1 bögre = kb 2,3 dl :) )
Hozzávalók
A tésztához
1 bögre nyílgyökérliszt és tápióka keményítő kb. 2/3-1/3 arányban + tápiókaliszt a tészta kinyújtásához
1/3 bögre kókuszliszt + 2-3 evőkanál kókuszliszt (szétválasztva)
1 kávéskanál só
fél bögre hidegen sajtolt napraforgóolaj
fél bögre langyos víz
1 felvert tojás
A feltéthez
bio paradicsomsűrítmény
oregánó, bazsalikom (ha friss van, ne sajnáld!)
házi kolbász
szárított paradicsom
gomba
kemény sajt, kinek belefér :)
Elkészítés menete
1. kimérem a liszteket (kókuszlisztből az első adagot)és sót, jól összekeverem őket.
2. hozzácsurgatom az olajat és a vizet, miközben vadul keverem a tésztát. Első pillanatban megdöbbenek, mert az olaj hozzáadásakor egy folyós lötty kavarog a tálban, de a víz hozzákeverésekor változik a kép és mintegy varázsütésre tésztaszerű egyveleget kapok.
3. jöhet a jól felvert tojás és a már jól ismert keverés
4. majd 2-3 evőkanál kókuszliszttel teszem teljessé a tésztát. Kanalanként adagolom. míg lágy, kelttésztára emlékeztető gombócot nem tudok formálni belőle
5. sütőpapíron tápiókaliszt segítségével a kívánt alakra nyújtom
6. 230 fokon sütöm 12-15 percig
7. ezután jön a feltét: paradicsomszósszal megken, fűszerez, kolbászkarikákat, aszalt parit, szeletelt gombát és sajtot felhelyez, majd a sütőben készre süt (a sajtot csak az utolsó 10 percben dobtam rá)! Szélei barnák, ropogósak lettek, a feltét alatt lágyan meghajló, mint a legjobb pizzák.
Ebédre készült, de Zoli hazaérva megkóstolta és úgy döntött, megeszi a részét!
No comments:
Post a Comment